Édesen egészségesen!
Történet.
Bár a nyírfacukrot a tudomány már 115 éve ismeri, az egészségügyi és diétás előnyeire vonatkozó kutatások csak a 60-as években indultak meg. Míg 1970 elôtt a nyírfacukrot fôleg a diabéteszes betegek étrendjében alkalmazták alternatív cukorhelyettesítôként, a 70-es évektôl már antibakteriális és fogszuvasodást gátló hatásait tanulmányozták. Alkalmazásának szélesköru lehetőségei és
előnyei napjainkra már jól ismertek, noha hétköznapi felhasználásának mértéke még mindig elmarad a megérdemelttől.
Célunk, hogy kiadványunkkal elôsegítsük a nyírfacukor népszerusítését, megis-
mertetését, miközben rengeteg cukorbetegnek, fogyókúrázónak, fogszuvasodással
küzdô felnôttnek és gyereknek kínálhatunk egyszeru megoldást
problémájuk kezelésére.
Mi is az a nyírfacukor?
A nyírfacukor egy fehér, édes, kristályos szénhidrát. Egy természetes cukorféle, melyet
eredetileg nagy tömegben a nyírfa kérgének tápanyagokban gazdag rostjaiból vontak ki
Finnországban. Ahogy a szôlôcukor sem csak a szôlôben van, így a nyírfacukor is meg-
található a legtöbb rostos növényben, fában, zöldségben, gyümölcsben, sôt még a
kukoricacsutkában is. Az emberi szervezet is állít elô kis mennyiséget belôle.
A világon évente több milliárd tonna mezôgazdasági melléktermék keletkezik. A ku-
korica az emberiség egyik alapvetô ipari növénye. Korunk felfedezése, hogy a kukoricacsutkát
nem kell többé környezetszennyezô módon elégetni, hanem
továbbhasznosítható, és rostjaiból nyírfacukor is elôállítható belôle. Mivel
ennél a megoldásnál nem a terméshozam és annak minôsége az elsôdleges cél,
nincs szükség mérgezô vegyszerekkel való permetezésre.
Ez a cukor megjelenésre és ízre szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycu-
korral, emberi testre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezôje. Kristályos
fehér színe, természetes tisztaságából adódik. Felnôttek, gyermekek, várandós
kismamák egyaránt fogyaszthatják.
Egy kis tudománySzervezetünk számos módon dolgozhatja fel a különféle szénhidrátokat. Ezeket cso-
portosíthatjuk energiatartalmuk, emészthetôségük illetve a szervezetünkben betöltött
funkcióik szerint is. A szénhidrátok közé tartoznak a cukrok, rostok, keményítôk illetve
az ebbôl készült ételeink.
A hagyományos cukrok (nádcukor, szôlôcukor, gyümölcscukor) a természet – min-
den élôlény számára hasznosítható – tiszta energiaforrásai. Táplálják a baktériumo-
kat, gombákat és minket embereket is. Ezek a cukrok annyira fontosak, hogy mikor
szervezetünk hozzájut valamelyikhez, annyit igyekszik eltárolni belôle amennyit csak
lehetséges. Ennek eredménye az, hogy elindul a hízás folyamata.
Létezik a cukroknak egy kisebb csoportja, melyeknek a sejtek alapvetô felépítésében,
azok védelmében, illetve az ehhez kapcsolódó sejtszintu folyamatokban
van szerepük. A nyírfacukor is egy ilyen különleges cukor, de a DNSt
alkotó
egyszeru cukor is ide tartozik. Jellemzôjük hogy 6 helyett csak 5 szénatomot
tartalmaznak. A nyírfacukor összegképlete C5H12O5.
A nyírfacukor kémiai neve xylitol. Ez a görög xyl(lon) fa + itol
kémiai jelölésbôl
származik. A fa a nyírfára az itol
pedig egy különleges, stabil cukorfélére utal,
amely több szempontból eltér a hagyományos egyszeru cukroktól.
A nyírfacukor egy olyan, lassan lebomló szénhidrát, amely nem jelent azonnali
felhasználandó és elraktározandó energiaforrást szervezetünk számára. Kedvezô
élettani hatásai a világon széles körben ismertek és dokumentáltak.
A Xylitol vegyi képlete
Xylitol kristály felnagyítva
A nyírfacukor
felhasználásaés élettani hatásaI. Diabéteszesek figyelmébe
– Glikémiás index: 7
– Alacsonyan tartja és stabilizálja a vércukorszintet
– Csökkentheti a test inzulinszükségletét
– Csökkentheti az inzulin-injekciók szükségességét
– Terhességi diabétesz kezelésében is segíthet
II. Testsúly kontroll, súlycsökkentés nyírfacukorral
– 40%-kal kevesebb kalória, 75%-kal kevesebb szénhidrát,
mint a finomított cukorban
– Étvágycsökkento, késlelteti az éhségérzetet
– Elosegíti az emésztési folyamatokat
III. Nyírfacukorral a fogszuvasodás ellen
Kismamák és anyukák fokozott figyelmébe!
Gátolja a fogszuvasodást, mert:
– a szájban lévo baktériumok a nyírfacukrot nem tudják
lebontani, így nem termelodik sav a bontási folyamatban,
– csökkenti a lepedékképzodést,
– segíti az ásványok visszaépülését a fogzománcba,
– gátolja a szuvasodást a már kikezdett fogzománcon is,
– lassítja a fogkoképzodést,
– az anyukák nyírfacukor használata késlelteti és csökkenti
a baktériumok átvitelét a gyermekekre.
IV. További jótékony hatások...
– Antibakteriális hatású, természetes antibiotikum
– Hatékony gombás fertozések, Candida ellen
– Lúgosító, méregteleníto hatású
– Fokozza a kollagén termelést,
– Elosegíti a kalcium és B vitaminok felszívódását
– Csökkentheti a csontritkulás kialakulásának
és súlyosbodásának kockázatát
5
A betegségrol dióhéjban
A cukorbetegség kialakulásának oka a
hasnyálmirigy által termelt inzulin nevu
hormon hiánya, vagy a szervezet inzulin-
nal szembeni érzéketlensége vagy mind-
ketto.
Ha egy cukorbeteg túl sok finomított
cukrot vagy szénhidrátot fogyaszt,
vérében megno a cukor mennyisége.
A hasnyálmirigynek megnövekedett in-
zulintermeléssel kellene válaszolnia, de épp ez a szabályozási mecha-
nizmus hiányzik a diabéteszben szenvedo betegeknél. A vércukorszint
emelkedése további problémákat okoz: magas vérnyomás, magas
koleszterin, magas vérzsírszint, szívelégtelenség.
A Glikémiás index, rövidítve GI, egy számérték, amely arra utal, hogy milyen
gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévo szénhidrát a szervezetben. A
GI-t eredetileg cukorbetegek vércukorszintjének ellenorzésére fejlesztették ki. Az
alacsony glikémiás indexu ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak,
így hosszan tartó telítettség érzést okoznak.
Minél alacsonyabb egy étel GIértéke,
annál kevesebb glükózt juttat a véráramba,
így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a
glükóz eljusson a sejtekhez.
Minél kevesebb inzulin termelodik, annál kevesebb zsírt raktároz el a szervezet.
A magas glikémiás indexu ételek azonban
gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak,
amelyek hirtelen megemelik a vércukor és inzulin
szintet. Ez a vércukorszint hirtelen leesését okozva
azonnali éhségérzetet kelt.
GI (0 55): alacsony glikémiás index
GI (55 69): közepes glikémiás index
GI (70 100): magas glikémiás index
A nyírfacukor GI értéke: 7
A nyírfacukor, nagyon alacsony glikémiás indexével nem okoz hirtelen kiug-
rásokat és mélypontokat a vércukor szintben, ehelyett stabilizálja azt. Továbbá
csökkenti vagy teljesen megszünteti a vércukorszint hirtelen változásában megje-
leno cukor vagy szénhidrátfogyasztás utáni vágyat.
A cukorbeteg képes lesz mindenféle káros következmény nélkül édes ételek
fogyasztására úgy, hogy vércukorszintje ne emelkedjen. Sot, a nyírfacukor képes
a vércukorszint alacsonyan tartására.
Azoknak, akik a cukorbetegség gyógymódját keresik, javasoljuk hogy tájékozódjanak
a nyírfacukor fogyasztásának elonyeirol orvosuktól. Sokan szenvednek
attól, hogy le kell mondaniuk kedvenc ételeikrol, italaikról. A nyírfacukor használatával
ez a probléma biztonságosan kiküszöbölheto. Egy olyan étrend, amely kevés fino-
mított szénhidrátot (például a fehérliszt és abból készült tészták, pékáruk és más
hasonlók) tartalmaz, nyírfacukorral kombinálva hosszútávon stabil inzulinszintet
biztosít és csökkentheti az inzulin injekciók szükségességét.
Terhességi diabétesz
A terhességi diabétesz a cukorbetegség egyik meg-
jelenési formája. A terhesség elso hónapjában
jelentkezik, majd a baba születését követoen
többnyire meg is szunik. A nyírfacukor fogyasz-
tása természetes, egészséges és biztonságos
megoldást jelent a terhességi diabéteszben szen-
vedo kismamák számára. Számos, egészségre jó-
tékony hatása miatt azonban minden várandós
anyukának ajánljuk.
6 7
I. Diabéteszesek figyelmébeA XX. század közepétől az étrendünkben jelentősen megemelkedő cukor és
csökkent rost tartalom következtében a cukorbetegség kialakulása közel
00% kal megemelkedett.
Gl = glikémiás index
Édesítő szer GI
Szőlőcukor 100
Asztali cukor 68
Méz 55
Gyümölcscukor 19
Nyírfacukor 7
A túlsúly – legyen az bármilyen csekély – számos
civilizációs betegség forrása. A fogyókúra korántsem
csupán esztétikai, mindinkább egészségügyi kérdés.
Minden kis lépés, amit felesleges kilóink ellen teszünk,
óriási közeledést jelent egy egészségesebb élethez.
A nyírfacukor rendszeres használatával tulajdonképpen
lemondások nélkül érhetünk el szembetuno eredmé-
nyeket a testsúlyunk csökkentésében s mindeközben sok-
sok egyéb egészségre jótékony hatását élvezhetjük.
Az elhízás lehetséges okai:
Túlzott kalória bevitel
Túlzott szénhidrát bevitel
Hirtelen megemelkedett
inzulinszint által okozott éhségérzet
Emésztési zavarok
II. Testsúly kontroll,
súlycsökkentésnyírfacukorralHogyan járul hozzá a nyírfacukor
súlyunk csökkentéséhez, illetve szinten tartásához?
• Alacsony kalóriatartalom
A túlsúly egyik fo oka, hogy több kalóriát viszünk be szervezetünkbe, mint
amennyit az fel tudna használni. A nyírfacukor mintegy 0%kal
kevesebb
kalóriát tartalmaz mint a hagyományos cukrok. Míg a szokásos kristálycukor
kalóriatartalma 00 kcal/100 g, addig a nyírfacukoré csupán 0 kcal/100 g.
• Alacsony „elérheto szénhidrát” tartalom
A túlsúly másik oka a túlzott szénhidrátbevitel. Ezt a szervezet nem képes fel-
dolgozni, ezért zsírként raktározza el. Ami igazán hízlal, az a szénhidrátokból
származó felesleges glükóz (vércukor, amit a szervezet felhasznál, vagy különféle
formában elraktároz), mely testzsírként raktározódik el.
A nyírfacukor könnyen feldolgozható a szervezet számára. Egy kis része felszí-
vódik a vékonybélen keresztül, és a vérkeringéssel jut el a májhoz, ami átalakítja
glükózzá. A nyírfacukor legnagyobb része, a lassú felszívódásnak köszönhetoen
emésztetlenül halad át a vékonybélen és nem alakul glükózzá. Az általunk
elfogyasztott nyírfacukornak csupán az egynegyede számít szénhidrátnak. Ezért a
nyírfacukor háromnegyedére úgy utalhatunk, mint „elérhetetlen szénhidrát”. A
maradékot a vastagbél bélflórája zsírsavakká alakítja át, amelybol a máj energiát
képez, ez már nem rakódik le testzsírként.
• Étvágycsökkento hatás
A túlsúly kialakulásának egyik talán kevésbé ismert oka, a hirtelen megemelkedett
inzulinszint által okozott éhségérzet, és ennek következtében a túlzott táplálékbevitel.
Napjaink társadalmában az inzulinszintet nem annyira a szervezet természetes
bioritmusa, hanem sokkal inkább a kívülrol érkezo, mesterséges hatások növelik
meg hirtelen. A hagyományos cukrokkal szemben a nyírfacukor fokozatosan eme-
li a vércukorszintet, és ezáltal nem készteti a szervezetet felesleges inzulintermelésre.
Ez elosegíti az étvágy csökkentését és késlelteti az éhségérzetet.
• Elosegíti az emésztést
A lassú bélmuködés idot ad a szervezetnek, hogy több mindent szívjon fel és rak-
tározzon el. Ha fokozzuk a bélmuködést, csökkentjük a táplálékfelszívódás idejét
és mennyiségét. A nyírfacukor a már említett hatások mellett a bélmuködést is
fokozza, elosegíti az emésztést, ezáltal csökkenti az elhízás esélyét.
9
Hogyan segít a nyírfacukor fogaink épségének megóvásában?
• Megakadályozza a szájban lévo baktériumok savtermelését
A fogszuvasodást azok a szájban lévo baktériumok okozzák, melyek felveszik és le-
bontják az elfogyasztott cukrot (beleértve a Streptococcus Mutans-t is). A hat szén-
atomos cukrok (répacukor, gyümölcscukor, nádcukor, szolocukor) fogyasztásával
tehát no az említett baktériumok száma. Ezek a baktériumok a cukor lebontása
közben savat termelnek, melyek gyengítik a fogzománcot. Ennek következménye
pedig a fogszuvasodás. Az öt szénatommal rendelkezo nyírfacukrot a baktériumok
nem képesek lebontani, így sav sem termelodik. Fogyasztásával tehát megelozheto
a fogszuvasodás és egyensúlyban tartható a száj PH érteke.
• A már károsodott fogzománc helyrehozására is képes
Számos tanulmány kimutatta, hogy a nyírfacukor rendszeres használata elosegíti a
fogzománcból kivont ásványi anyagok visszaépülését, különösen az éppen alakuló
kis lyukakban. A szájban lévo lepedék PH értéke a baktériumok meghiúsult savter-
melése miatt nem csökken. Ez nemcsak hogy megakadályozza az ásványi anyagok
kioldódását, de még azok visszaépülését is elosegíti úgy, hogy a kialakult lyukak
belsejét, felületét megerosíti.
• Csökkenti a lepedék lerakódását
Ismeretes, hogy a szájban lévo baktériumok élohelye a lepedék. Rendszeres nyír-
facukor fogyasztással a lepedék lerakódása megelozheto, így is csökkentve a fog-
szuvasodás kialakulásának veszélyét.
10
Kismamák és Édesanyák
figyelmébe!
Egy amerikai kutatás (Oregon, Albany 2009
Január) kimutatta, hogy a fogászati ferto-
zések amelyek a fogszuvasodást okozzák,
többségében az édesanyáktól származnak.
Tény, hogy a szuvasodásért felelos baktéri-
umtörzs már a 3 hónapos csecsemok szájá-
ban is kimutathatók, jóval az elso tejfogak
megjelenése elott. Így ezek a baktériumok
az elso maradandó fogakat már a kezdetek-
tol károsítják.
Ugyanezakutatásalátámasztja,hogyanyírfa-
cukor rendszeres fogyasztása megakadályoz-
za, hogy ezek a baktériumok elterjedjenek.
Azok az édesanyák, akik már a terhesség
alatt is rendszeresen fogyasztottak nyírfa-
cukrot, sokkal kevésbé minosülnek fertozés-
hordozónak.
Egyes tanulmányok szerint a 6 és 15 hóna-
pos kor között, folyékony formában adagolt
nyírfacukor megelozheti a korai gyermek-
kori fogszuvasodást. Készíthetünk enyhe
vizes oldatot is, majd egy kendo segítségé-
vel áttörölhetjük az ínyt és fogakat.
III. Nyírfacukorrala fogszuvasodásellen
Azoknak a gyerekek, akik hagyományos
cukor helyett nyírfacukrot fogyasztottak,
76% ban teljesen egészségesek maradtak
a fogai. Összehasonlítva egy hagyomá
nyos cukrot fogyasztó csoporttal, ugyanez
az érték % volt.
Körülbelül napi hat gramm nyírfacukor
fogyasztása ajánlott, napi adagra osztva,
étkezések és fogmosás után fogyasztva.
Ennyi már képes ellensúlyozni a száj tejsav
termelését, megelozve a fogszuvasodást.
11
A fogszuvasodás egy olyan népbetegség,
mely csecsemokortól egészen idos korig
hozzátartozik életünkhöz. A szánk és foga
ink szervezetünk elso védelmi vonala a fertozésekkel és egyéb megbetege
désekkel szemben. A nyírfacukor rendszeres fogyasztásával nem csak a fog
szuvasodás elozheto meg, hanem a már károsodott fogak állapota is javítható.
Sot, a csontok erosségét, suruségét és ásványi anyag tartalmát is növeli.
1
A nyírfacukrot pontosan ugyanúgy kell használni, mint a finomított kristálycukrot.
Édesíto ereje a hagyományos cukoréhoz képest 1:1. Mellékés
utóíze nincs.
A nyírfacukrot ajánljuk hideg-meleg ételek, italok készítésénél, receptjeink bármi-
fajta megváltoztatása nélkül. Használhatjuk sütemények, torták, fott és sült ételek,
desszertek, fagylaltok, likorök édesítésére. Jegyezzük azonban meg, hogy antibak-
teriális hatásánál fogva nem nyújt táptalajt a gombaféléknek, így nem alkalmas
élesztovel készült ételek, mint például kelt tészták készítésére.
Adagolás
A nyírfacukor bármilyen meny-
nyiségben fogyasztható termé-
szetes cukor. Jótékony egész-
ség megorzést elosegíto- és
gyógyhatásai hosszú távú és
rendszeres fogyasztás mellett
érhetok el.
Az egészséges és tudatos táp-
lálkozás részeként a cukor he-
lyettesítésére, elhagyására egy-
szeru, jó ízu, természetes és
biztonságos megoldást nyújt.
A nyírfacukor korlátlan mennyiségben
is biztonságosan fogyasztható, káros mel-
lékhatása nincs.
Vegyük figyelembe, hogy fogyasztása a
hozzászokási periódusban gyorsítja az
emésztési folyamatokat, az érzékenyeb-
beknél hasmenést is okozhat. Javasolt a
4-5 hetes hozzászoktatási idoszak, mialatt
a hagyományos cukorról fokozatosan
térünk át a nyírfacukorra. A hashajtó hatás
napi küszöbértéke felnotteknél 150 g, gyer-
mekek esetében 40 g. A nyírfacukor,
csakúgy mint a csokoládé, kutyák és
más háziállatok számára nem adható.
1
IV. A nyírfacukor további
jótékony hatásai• Antibakteriális hatás, természetes antibiotikum
A természetes nyírfacukor bizonyítottan képes megvédeni bennünket a már említett
fogromlástól, a húgyúti fertozésektol, a felso légúti betegségektol, az asztmától.
Megakadályozza, hogy a baktériumok túlnyomó része megtapadjon az orrüreg
szöveteiben, így hatásos segítség az orrmelléküreg gyulladás ellen. Mindennapi
használata 40%-kal csökkenti a középfülgyulladás gyakoriságát. Enyhébb lefolyású
betegségekben a nyírfacukor még az antibiotikumot is helyettesítheti.
• Hatékony a gombás fertozések, Candida ellen
A Candida gomba egyfajta élesztogomba, ami természetes módon is jelen van
szervezetünkben. Eros antibiotikumok, stressz, dohányzás, túlzott cukorfogyasz-
tás, fogamzásgátló tabletta hosszú távú szedése eloidézhet egy olyan állapotot,
melyben ezek a gombák túlzottan elszaporodnak, számos betegséget okozva.
A nyírfacukor, ellentétben a Candidát tápláló hagyományos cukorral, nem nyújt
táptalajt ennek a gombának. Egy 1975-ös finn kísérlet bizonyítja, hogy a különbözo
Candida Albicans törzsekhez folymatosan 5% nyírfacukrot adagolva, szaporodásuk
nagymértékben lelassult. Tehát, Candida kúrán lévok is korlátlanul fogyaszthatják.
• Lúgosító, méregteleníto hatású
A szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállítása és fenntartása lényeges eleme
az egészséges életmódnak. Az enyhén lúgos nyírfacukor a teljes emésztési ciklus
folyamán kifejti jótékony hatását és lúgosítja szervezetünket.
A magyar lakosság csaknem 30%-a szenved különbözo mértéku székrekedéstol.
Ez nemcsak az immunrendszert gyengítheti, de számos egyéb betegséghez is
vezethet. A nyírfacukor természetes módon fokozza a bélmuködést, amivel segíti a
lerakódások, salakanyagok kiürülését, elosegítve szervezetünk méregtelenítését.
• Fokozza a kollagén termelést, elosegíti a B vitamin felszívódását
A bor rugalmasságát a kollagén nevu fehérje biztosítja. A kor elorehaladtával a kolla-
gén egyre merevebb lesz, veszít nedvességtartalmából, minek következtében a bor
elvékonyodik, ráncossá válik. A nyírfacukor fokozza szervezetünk kollagén termelé-
sét és fiatalítja, rugalmasabbá teszi a már meglévo kollagént. Elosegíti a B vitamin
felszívódását is, ami köztudottan javítja a bor, haj és köröm állapotát, kondícióját.
Felhasználás
A hagyományos cukor hatása az emberi szervezetre
A nyírfacukor hatása az emberi szervezetre
1 15
Tulajdonságok Ezek élettani hatásai következmény
GI 100
Magas glikémiás index.
Az inzulinszintet hirtelen
emeli meg majd csökkenti
le. Újbóli éhségérzet.
Diabétesz,
elhízás.
400 kcal/100gr
Magas energiatartalom.
Gyorsan felszívódik, túlzott
energiát ad, a szervezet
képtelen felhasználni,
ezért kénytelen eltárolni.
Elhízás.
Emésztés során erjesztô
hatású.
Ecetsav, szénsav, alkohol
keletkezik.
Rombolja a bél
membránjait, roncsolja a
vesét, táplálja a Candidát.
Májban halmozódik fel.
A máj megduzzad.
A felesleges cukor zsírsejt
formájában visszakerül
a vérbe.
A zsírsejtek elôször
lerakódnak a test
különbözô részein,
majd a szerveken.
Feldolgozása az egész
testet igénybe veszi. Megváltozik a vérnyomás.
Megváltoztatja a vér
minôségét.
Vörös vértestek minôsége
romlik, fehér vérsejtek
száma megnô.
Lassabb szövetnövekedés.
Gyengíti az
immunrendszert.
Mikróbák
elterjedése.
Candida és egyéb
káros baktériumok
megtelepedése.
Savasít.
A szervezet a sav
közömbösítésére Ca-t,
Na-t, K-t, Mg-t von el.
Fogszuvasodás,
száj savas PH-ja,
Ca – hiány,
csontritkulás.
B1 vitamint von el. B vitaminhiány. Ingerültség, agresszió.
Serkenti az adrenalin
termelôdést.
Túlzott mennyiségu
adrenalin.
Túlpörgés, székrekedés,
stressz, légzési panaszok.
Megköti a vérben
a húgysavat. Köszvény.
Sietteti az elasztin és a
kollagén lebomlását.
A cukormolekulák beépülnek
a bôrt felépítô proteinekbe és
rugalmatlanná teszik.
A bôr öregedése.
Tulajdonságok Ezek élettani hatása következmény
GI 7
Alacsony glikémiás index.
Stabilizálja a
vércukorszintet,
csökkenti a szénhidrát
és cukor utáni vágyat.
Cukorbetegek
számára ideális.
Súlykontroll.
240 kcal/100 gr
Alacsony energiatartalom.
Az elfogyasztott
mennyiségnek
háromnegyede
elérhetetlen szénhidrát.
Súlykontroll,
testsúly csökkenés.
Elôsegíti az emésztési
folyamatokat.
Nem alakul át alkohollá
az emésztés során, stabil
vegyület, cukor marad.
Nincs káros hatása.
Nem halmozódik fel a
májban, mivel csak kis
része szívódik fel és kerül
a vérkeringéssel a májba.
Legnagyobb része nem
alakul át glükózzá.
A felszívódott
mennyiségbôl a máj
energiát képez.
Könnyen feldolgozható. Nem terheli meg
a szervezetet.
Antibakteriális hatású.
Számos baktérium által
okozott betegség gyógyulását
segíti elô.
Elôsegíti az asztma, felsô
légúti megbetegedések,
húgyúti és Candida
fertôzések kezelését.
Lúgosít a teljes
emésztési ciklus
folyamán.
A baktériumok nem
bontják le, így nem is
képzôdik sav a bontási
folyamat alatt.
Véd a fogszuvasodás
ellen.
Elôsegíti a B vitaminok
felszívódását.
Jó hatással van az idegrendszerre,
bôrre, hajra,
körömre.
Nem befolyásolja a
hormontermelést.
Kiegyensúlyozottabb
hormonháztartás. Kellemesebb közérzet.
Elôsegíti a Calcuim
felszívódását.
Erôsíti a csontokat,
a fogzománcot.
Fokozza a kollagén
termelést.
Fiatalítja, rugalmassá
teszi a bôrt.
Nyírfacukor Kft.
1117 Budapest, Karinthy Frigyes út 17.
Email:
info@nyirfacukor.hu
Tel.: + 61/
7 61
0
Fax: + 61/
7 9
www.nyirfacukor.hu
Minden jog fenntartva! Nyírfacukor Kft.
Édesen egészségesÉdesen egészséges